duminică, 9 martie 2014

Mucenici la cuptor insiropati







La noi in Dobrogea ,de cand ma stiu,de ziua Sfintilor 40 de Mucenici,gatim 2 feluri de
mucenici,Mucenici la cuptor (cica sunt moldovenesti  :) ) si mucenici fierti in apa ,zahar . cacao ,nuca si scotisoara(mucenici Dobrogeni) simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfintii Mucenici .
Acum va prezint reteta mucenicilor copti,asa cum am invatat-o eu de la scumpa mea  mama:)

                                                       Mucenici la cuptor insiropati

Ingrediente:

-1kg faina 000
-150 gr zahar
-500 ml lapte(fiert si racit)
-50-60 ml ulei
-3 oua
-60 gr drojdie proaspata
-2-3 pliculete zahar vanilinat
 -1 lingura cu varf  coaja de lamaie razuita fin


Sirop:

300 ml apa
150-200 gr zahar
coaja de portocala taiata bucati mari
1 esenta lamaie sau portocale(optional)


Pentru decor:

100 ml miere
100 gr nuca macinata





Mod de pregatire

Intr-un bol mic adaugam drojdia si 3 linguri de lapte caldut,amestecam bine pana cand  drojdia se dizolva,adaugam 3 lingurite de zahar si 2 linguri cu varf de faina,amestecam bine si lasam la dospit pentru 20 minutele la loc cald.Aceasta este maiaua.

Separat intr un vas incapator(lighean plastic) adaugam kilogramul  de faina cernut ,facem o gropita in mijloc si in ea adaugam ouale,zaharul,zaharul vanilat,coaja de lamaie  si maiaua lasata la dospit .
Amestecam usor turnand treptat laptele,pana cand acesta se termina.
Apoi la fel de usor adaugam si uleiul framantand foarte bine aluatul(eu il bumbacesc si il trantesc ;))  ) circa 20 minute de la adaugarea uleiului. Obtinem un aluat usor lipicios si afanat pe care trebuie sa il lasam la dospit pentru minim o ora la loc cald.




Siropul se face astfel:

Se pune apa la fiert cu zaharul timp de 10 minute . Se opreste focul apoi se adauga cojile de portocala si esenta de lamaie/portocala.(  Inainte de insiropare puteti scoate cojile de portocale.)


Dupa ce aluatul a crescut astfel  incat sa isi dubleze volumul ,





ne ungem cu foarte putin ulei mainile si il  mai framantam circa 2-3 minutele(ca sa iasa bulele de aer din aluat).
  Formam  bilute de aluat  de marimea unui mar mai mic .
Rulam fiecare biluta intr un snur mai lung (nu trebuie sa fie perfect egal)

Acum fiecare poate da orice forma doreste mucenicului.
Puteti rula ambele capete in sens opus ca la sirene 


                           Puteti sa impartiti snurul in 2 parti egale pe care sa le impletiti apoi sa le rulati capetele la fel ca in imaginea de mai sus sau sa le asezati in forma cifrei 8.

                        
Toate variantele de mai sus sunt la fel de usoare :)
Dupa ce ati terminat de lucrat tot aluatul ,luam o tava de cuptor,o tapetam cu hartie de copt si asezam mucenicii.
Ii bagam la cuptor la 175-200 grade  ,pentru 20 -25 minute (pana cand culoarea devine usor aurie)

Se scot de la cuptor si se lasa la racit pentru 3 minute ,dupa care se insiropeaza fiecare in parte , cu siropul de mai sus ,cu ajutorul unei pensule de silicon .(puteti sa ii insiropati cat de mult doriti dvs)

 Ii lasam la insiropat cateva minute ,dupa care ii ungem cu miere si ii presaram cu miez de nuca.

Se aseaza pe un platou si se servesc caduti sau reci.
Sper sa va fie de folos.(eu una ii gatesc mai mereu spre deliciul puilor mei:) )
Va doresc Pofta buna:)





2 comentarii:

  1. La noi mucenicii se fac cu ceai, covrigi, nuci si coaja de portocala rasa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea as manca si din cei din regiunea voastra :D sti vorba aia cate bordee atatea obicee :) <3

    RăspundețiȘtergere