marți, 4 martie 2014

Negresa simpla si pufoasa



Zilele trecute am avut o pofta nebuna de o amandina,dar cum nu imi plac cele din comert si nici nu mancam creme pe baza de margarina ,mi-am luat caietelul cel vechi si am purces in cautarea unei retete apropiate de ce aveam eu pofta. Si .iata ce a iesit........ o adevarata pufosenie ,usor umeda (nu prea ador glazurile care stau deasupra prajiturii ca o crema). Daca doriti si voi sa o incercati  iata si reteta:)





                                                  Negresa

masuri  - 1 cana~250gr
               - 1/2 cana ~125 gr
               -1/4 cana ~ 60-65 gr





Ingrediente blat:
-2 oua
-1 si 1/2 cană zahăr
-2 si 1/2 căni făină
-1/2 cană ulei
-1 cană lapte
-3 linguri cacao
-4-5 linguri dulceata(afine,capsuni,trandafiri,prune,fructe de padure)
-1 linguriţă bicarbonat de sodiu
-1 esenta rom 
-un praf sare
Ingrediente glazura
- 1/4 cana lapte
-100 gr ciocolata cu lapte sau amaruie
-1 lingura cacao
-200 gr zahar pudra
-3 lingurite unt
 Optional pentru decor cativa fulgi de migdale

Mod de pregatire blat

Se amesteca faina cu cacaoa si bicarbonatul de sodiu.Separat in alt vas amestecam ouale ,laptele,uleiul.zaharul si esenta de rom .
Incorporam faina in amestecul lichid dupa care adaugam si dulceata.Eu le amestec atat cu  telul cat   si cu mixerul .
Tapetam o tava medie cu hartie de copt , si rasturnam compozitia de mai sus niveland-o usor.
Se introduce tava la cuptor(incins in prealabil) pentru 30-35 minute la foc mediu (170 grade).

Intre timp pregatim glazura:

Intr un vas de ceramica adaugam toate ingredientele pentru glazura mai putin untul.
Amestecam usor pana cand glazura se omogenizeaza si ciocolata se topeste,se lasa sa fiarba la foc mic pentru inca 3 minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca amestecand incontinuu . Dupa ce am stins focul adaugam si untul ,amestecam bine apoi lasa glazura la racit .(nu iese o glazura foarte solida ,este ca o smantana mai lichida,noua asa ne place:)  )




Scoatem negresa din cuptor si dupa ce se raceste o portionam dupa bunul plac(lasand-o tot in tava,eventual indepartati doar hartia de copt) ,apoi adaugam glazura cu ajutorul unei linguri. Presaram nuca de cocos sau fulgi de migdale deasupra si gata o putem servi.
Va spun sincer este delicioasa,la noi ca de obicei s a mancat prima tava intr un timp record;))

Va doresc pofta buna:)

                                                                                         


4 comentarii: