marți, 18 martie 2014

Tort Ciocolatos

Zilele trecute taticul meu a implinit frumoasa varsta de 69 de ani:)
O asemenea varsta nu ar trebui trecuta cu vederea ,atat de usor si mai ales fara un tort pe masura.
Pentru ca tatal meu este fan ciocolata si capsuni , am ales sa ii pregatesc un tort din si cu ciocolata si capsuni.Iata reteta si modul de pregatire.



                                                   Tort Ciocolatos


Ingrediente blat:
-8 oua
-8 linguri ulei floarea soarelui
-500-600  gr faina
-350 -400 gr zahar (depinde cat de dulce va place)
-1 praf copt
-2 linguri cacao
-1 esenta rom
- 1 praf sare


Pentru decor:
-8 capsuni intregi
-sticks-uri finetti
-piscoturi

Ingrediente glazura ciocolata:
 -3 tablete ciocolata amaruie(300 gr)
-100 ml frisca lichida
Se incalzeste bine frisca la bain maire(fara a o aduce la fierbere) apoi se adauga ciocolata,se lasa 2 minute ,apoi se amesteca energic. Glazura o pregatiti inainte de a o turna pe tort .




Daca doriti blat simplu de vanilie inlocuiti cacaoa cu 2 linguri de faina si esenta de rom cu esenta de vanilie,iar galbenusurile le frecati cu putina sare si le lasati la frigider peste noapte,astfel culoarea blatului va fi  galben spre portocaliu.


Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se transforma intr o spuma tare.Adaugam zaharul in ploaie si mixam la viteza mare. Galbenusurile le amestecam putin cu cele 8 linguri de ulei si esenta de rom,apoi le adaugam in spuma de albusuri de mai sus. Peste faina adaugam praful de copt si cacaoa ,amestecam un pic apoi o adaugam in compozitie putin cate putin.
Tapetam fundul unei  tavi  rotunde (diametru-28) cu hartie de copt apoi rasturnam compozitia in tava.
Introducem tava la cuptor(incins in prealabil cu 10-15 minute inainte) la 175 grade pentru 25-30 minute.(pana trece  testul scobitorii).
Se scoate ,se lasa la racit apoi taiem blatul in trei.



 Ingrediente crema ganache cu capsuni


-6 tablete ciocolata alba
-450 ml frisca lichida(pentru topit)
-300 gr capsuni (8 le oprim intregi cu codita cu tot pentru decor iar pe celelalte le feliem)

Se pune frisca la incalzit la bain maire,apoi cand s a incalzit suficient o luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele mici,Amestecam pana cand se dizolva intreaga cantitate de ciocolata.
O lasam la racit apoi o bagam la frigider pentru minim 3 ore.
Scoatem crema si o mixam bine 10-15 minute ,


-200 ml frisca
-1 plic intaritor frisca 

 Batem frisca bine apoi adaugam intaritorul de frisca. Adaugam frisca peste crema de ciocolata de mai sus. Dam la frigider pana in momentul folosirii.



Asezam primul blat pe un platou si incepem  montarea tortului propriu zisa.Eu pe primul blat am mai asezat un strat de dulceata de capsuni.

Apoi am adaugat un strat de crema ganache.Dupa ce am nivelat bine crema am adaugat jumatate din capsunile taiate presandu-le usor cu o lingura ca sa se afunde putin in crema.



 Adaugam al 2 lea blat ,punem restul de crema si restul de capsuni  ,nivelam,apoi  asezam si al 3 lea blat .
 De jur imprejur lipim cu grija sticksu-rile ,doar pe o jumatate de tort,apoi pentru cealalta jumatate folosim piscoturi.(puteti folosi doar sticks-uri sau doar piscoturi) Le legam frumos cu o funda de matase.(se poate si fara,dar cu o fundita pare mai elegant)



















Adaugam usor si glazura ,turnand-o incet in centrul blatului.Aceasta va curge usor acoperind intreaga suprafata fara a fi nevoie sa o nivelam .

Dupa ce lasam glazura sa se inchege bine(10-15 minute), ornam cu pos-ul pe margini cu putina frisca si adaugam capsunile ,jumatate inmuiate in ciocolata.
Tot cu frisca si cu ajutorul pos-ului puteti scrie ce doriti pe tort,eu m am cam grabit si nu  am centrat foarte bine literele:d
Este un adevarat deliciu,foarte dulce  potrivit pentru orice ocazie:)






 Acestea fiind spuse ii mai urez inca odata ''LA MULTI ANI'' taticului meu  si  multa, multa sanatate si fericire alaturi de mamica mea si de noi desigur:)

Sper sa va placa si sa va ajute aceasta reteta.
Spor la gatit!



2 comentarii: